OVER HET PROGRAMMA

EEN DRINGENDE OPROEP VOOR DE
MENSENRECHTEN DIE MILJOENEN INSPIREERT

“30 RECHTEN, 30 CLIPS”

De toenemende belangstelling van jongeren om meer over de mensenrechten te leren nadat ze het boekje Wat zijn Mensenrechten? hadden gelezen, heeft geleid tot het maken van 30 educatieve voorlichtingsspotjes over de mensenrechten.

De bekroonde spotjes ‘30 rechten, 30 clips’ zijn beschikbaar in 17 talen en zijn al in meer dan 100 landen uitgezonden, onder andere op CNN International, Sky News en National Geographic. Maar ze zijn ook uitgezonden in bussen, winkelcentra, theaters, sportstadions, treinstations en op luchthavens. Zij worden gebruikt ter introductie van lessen en lezingen over de mensenrechten op scholen, in wijkcentra en bij andere educatieve instellingen.

Talloze leerkrachten en functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijzen van mensenrechten aan jongeren, onderschrijven dit lesmateriaal enthousiast:

De spotjes van ‘30 rechten, 30 clips’ zijn door tientallen miljoenen mensen in zo’n 100 landen op elke denkbare plaats en via verschillende media bekeken.

“We hebben de voorlichtingsspotjes in onze centrale hal van het Mensenrechten Instituut afgespeeld. Bijna iedere student die voorbijliep, bleef bij het scherm staan kijken. Ze staan langer naar deze voorlichtingsspotjes te kijken dan naar alle andere geschreven materialen.” – Leerkracht, Network of International Studies

“De video’s en boekjes die door Jongeren voor mensenrechten internationaal en Samen voor mensenrechten worden uitgegeven, kunnen van nut zijn voor alle scholen, omdat ze de Universele Verklaring eenvoudig genoeg weergeven om door jongeren van alle leeftijden te worden begrepen. Ik wil deze organisaties bedanken voor alles wat ze doen om dit materiaal beschikbaar te stellen voor onderwijsinstellingen.” – Vertegenwoordiger van de Coalition for a Strong United Nations


De spotjes ‘30 rechten, 30 clips’ in een groot winkelcentrum in Moskou.

“Met jullie geweldige onderwijsmaterialen – waaronder de spotjes van alle 30 artikelen van de Universele Verklaring – en jullie uitdagende studentenprojecten om jongeren leiderschapsposities te bezorgen in hun omgeving, spelen Jongeren voor mensenrechten internationaal en de afdeling Jongeren voor mensenrechten Liberia een belangrijke rol in de mensenrechten educatie in Liberia.” – Vice-president, Republiek van Liberia

Omdat ‘30 rechten, 30 clips’ op beeldende en praktische wijze het begrip over de mensenrechten verhoogt, kunnen deze spotjes op vele manieren worden gebruikt.

30
mensenrechten
,

30
clips

In Zuid-Afrika worden de clips uitgezonden op de nationale tv. Vrijwilligers van Jongeren voor mensenrechten gebruiken ze in workshops die zij jaarlijks aan duizenden studenten geven. De stad Johannesburg werkt samen met Jongeren voor mensenrechten om via deze en andere materialen om jongeren meer bewust te maken van hun mensenrechten.

In Ecuador zond Jongeren voor mensenrechten de spotjes uit naar 4,5 miljoen televisiekijkers, terwijl er tegelijkertijd seminars werden gegeven aan duizenden leerkrachten en studenten. Deze nationale campagne was zelfs zo doeltreffend dat het Ministerie van Cultuur in Ecuador het programma van Jongeren voor mensenrechten officieel overnam.

In Rusland zijn de ‘30 rechten, 30 clips’ afgespeeld voor 10 miljoen kijkers in grote winkelcentra, op de luchthavens van Moskou, handelscentra in St. Petersburg, in bioscopen en op treinstations. De voorzitter van Russia’s Interregional Association of Ombudsmen, die de belangen behartigt van burgers tegen wanbeleid van de overheid, heeft eveneens het programma overgenomen om al hun mensenrechtencommissarissen te trainen.